И Евростат започна да следи изменението на цените на храните Единствено

...
И Евростат започна да следи изменението на цените на храните Единствено
Коментари Харесай

Единствено в България цената на олиото пада през последната година, в цяла Европа скача

И Евростат стартира да следи изменението на цените на храните

Единствено в България олиото е поевтиняло през последната година. През март животинските и растителни масла у нас са с 1% по-ниски цени, в сравнение с през същия месец на 2022 година Във всички други европейски страни тези артикули са поскъпнали - приблизително с 23%.

Най-голямо е нарастването в Унгария - с 33% на годишна база. Подобен е растежът и в Дания и Белгия. Най-малко е повишаването в Хърватия - с 6 на 100.

Това демонстрира новият инструмент за наблюдаване на цените на храните на Евростат. Той прилича българския уебсайт за съпоставяне на цените, който служебното държавно управление създаде - foodprice.bg, който беше пуснат преди повече от месец.

Данните на Евростат обаче могат да се проследят много по-назад във времето - от 2005 година насам, до момента в който в нашия уебсайт цените могат да се съпоставят единствено до една година обратно. Той обаче предлага по-голям избор на хранителни артикули - 36 типа, до момента в който европейската статистическа работа наблюдава единствено 25.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР